Κεφαλαία και πεζά

From TED Translators Wiki
Jump to: navigation, search

Συχνά λάθη στη χρήση των κεφαλαίων και οι σωστοί κανόνες τους:

  • Τα εθνικά επίθετα (ελληνικός, αγγλικός κλπ.) και τα υπόλοιπα επίθετα που δηλώνουν καταγωγή ή προέλευση (πχ. ευρωπαϊκός, θρακικός) γράφονται με πεζό και όχι κεφαλαίο γράμμα. Π.χ. Πήγαμε σε λιβανέζικο εστιατόριο. Η ελληνική παράδοση. κ.ο.κ.
  • Τα ονόματα των έργων της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τέχνης γράφονται με κεφαλαίο: Η Κοιμωμένη του Χαλεπά. Όταν αποτελούνται από περισσότερες από μία λέξεις, γράφουμε με κεφαλαίο μόνο την αρχική λέξη: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι. Τα ονόματα αυτά κλείνονται σε εισαγωγικά.
  • Στα ονόματα εφημερίδων, εκδόσεων και άλλων εντύπων, όπως και εταιρειών, βάζουμε αρχικό κεφαλαίο σε όλες τις λέξεις του τίτλου, με εξαίρεση τα άρθρα και τις προθέσεις: Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
  • Οι επιστήμες, όταν δεν αποτελούν τίτλο ενός ιδρύματος ή μιας σχολής, γράφονται με πεζό (μικρό). Εξαίρεση αποτελεί η Ιστορία, επιστήμη την οποία γράφουμε πάντα με κεφαλαίο για να διαχωριστεί από την έννοια της αφήγησης/διηγήματος.
  • Οι τίτλοι ηγεμόνων και επικεφαλής κρατών, οργανισμών κ.ο.κ. γράφονται με κεφαλαίο όταν αναφέρονται με την έννοια του θεσμού: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν τέτοιους τίτλους, οι τίτλοι παίρνουν πεζό: Ο πρόεδρος Ομπάμα.