Difference between revisions of "AMARA Bevezető"

From TED Translators Wiki
Jump to: navigation, search
Line 16: Line 16:
 
== Hogyan kérhetek ki egy fordítás/lektorálás (review) feladatot? ==
 
== Hogyan kérhetek ki egy fordítás/lektorálás (review) feladatot? ==
 
Amarán a Tasks fül alatt találsz kivehető feladatokat.
 
Amarán a Tasks fül alatt találsz kivehető feladatokat.
A felső menüsor alatti Select your Languages fül segítségével állítsd be nyelvnek a magyart, hogy a releváns feladatok jelenjenek meg.
+
# A felső menüsor alatti Select your Languages fül segítségével állítsd be nyelvnek a magyart, hogy a releváns feladatok jelenjenek meg.
A lista tetején lévő szűrők segítségével tovább tudod szűkíteni a megjelenített feladatokat.
+
# A lista tetején lévő szűrők segítségével tovább tudod szűkíteni a megjelenített feladatokat.
Ha megtaláltad a feladatot, amit ki szeretnél venni, kattints a Perform Task gombra, és automatikusan hozzád lesz rendelve.
+
# Ha megtaláltad a feladatot, amit ki szeretnél venni, kattints a Perform Task gombra, és automatikusan hozzád lesz rendelve.
A feladat meg fog jelenni a Your tasks listában a baloldali sávban.  
+
# A feladat meg fog jelenni a Your tasks listában a baloldali sávban.  
  
 
Az aktív feladatok a jobb felső sarokban a /Dashboard menüből és a /TED menüből is elérhetők.
 
Az aktív feladatok a jobb felső sarokban a /Dashboard menüből és a /TED menüből is elérhetők.
 +
  
 
== Hol találom meg a feladatokat, amiken épp dolgozok? ==
 
== Hol találom meg a feladatokat, amiken épp dolgozok? ==

Revision as of 18:21, 4 November 2013

Hogyan regisztrálhatok új TED fordítóként?

  1. Regisztrálj a TED.com-on.
  2. Jelentkezz be a TED.com-on.
  3. Látogass el az Amara TED oldalára (https://auth.ted.com/session/new)
  4. Kattints az Apply to join linkre a baloldali sávban.
  5. Töltsd ki a jelentkezési lapot és 5 napon belül megkapod a jóváhagyást.
  6. Az emailcímed megerősítéséhez kattints az Amarától kapott linkre.

Már TED fordító vagyok, hogy léphetek be az Amarára?

Jelentkezz be a TED.com-on. Látogass el az Amara TED oldalára (https://auth.ted.com/session/new), ahol már automatikusan be leszel jelentkezve.

Vagy

Az Amara oldalán a jobb felső sarokban kattints a Sign in gombra és a felkínált lehetőségek közül válaszd ki a TED fület és itt lépj be a TED jelszavaddal.

Hogyan kérhetek ki egy fordítás/lektorálás (review) feladatot?

Amarán a Tasks fül alatt találsz kivehető feladatokat.

  1. A felső menüsor alatti Select your Languages fül segítségével állítsd be nyelvnek a magyart, hogy a releváns feladatok jelenjenek meg.
  2. A lista tetején lévő szűrők segítségével tovább tudod szűkíteni a megjelenített feladatokat.
  3. Ha megtaláltad a feladatot, amit ki szeretnél venni, kattints a Perform Task gombra, és automatikusan hozzád lesz rendelve.
  4. A feladat meg fog jelenni a Your tasks listában a baloldali sávban.

Az aktív feladatok a jobb felső sarokban a /Dashboard menüből és a /TED menüből is elérhetők.


Hol találom meg a feladatokat, amiken épp dolgozok?

A jobb felső sarokban a neved alatti menüből válaszd a TED vagy a Dashboard opciót. Mindkét felületen a lap felső részén jelenik meg a Videos you are working on rész. Tasks nézetben a baloldali menü Your tasks menüpontjából is elérhetőek a saját aktív munkáid.

Véletlenül vettem ki egy feladatot./Nem tudok befejezni egy feladatot.

A feladataid között a videó neve melett az Assigned to me felirat látszik. Ha az ezalatti üres felületre húzod a kurzort megjelenik opcióként a Decline gomb. Ugyanez a művelet elvégezhető a Dashboard-ról is, ahol a Create Hungarian Subtitles gomb alatti I can't do this feliratra kattintva tudsz leadni egy befejezetlen feladatot.

Hány feladaton dolgozhatok egyszerre?

Egyszerre maximum 5 feladatot vehetsz ki, de azt ajánljuk, hogy egyszerre csak egy feladaton dolgozz aktívan.

Hogyan menthetem el a munkám menet közben?

A mentéshez kattints a Save and exit gombra a fordítói felületen. Jelenleg nincs mód a kilépés nélküli mentésre. Bármikor visszatérhetsz a fordításaidhoz a Your tasks-on keresztül.

Hogyan jelzem, hogy befejeztem a fordítást?

Ha elkészültél a fordítással, kattints a Done? Next step: Title & Description gombra a fordítói felületen. A munkád tovább fog lépni a következő szintre a fordítási folyamatban. Győződj meg róla, hogy a címet és a leírást is lefordítottad, és a fordító nevét is beírtad a legalsó mezőbe (ehhez le kell görgteni az ablakban). Végül kattints a Done? Submit final translation gombra. Munkád ekkor kikerül az átnézendő feladatok közé, amelyek bárki által kivehetők. Saját fordítást átnézésre nem lehet kivenni.

Hány szint van a fordítási folyamatban?

Három: Translate, Review, Approve. Az elkészült fordítást egy másik fordító ellenőrzi és egy Language Coordinator hagyja jóvá. Jelenleg csak az a személy szerkesztheti a feliratot, aki éppen dolgozik rajta. Ha leadtad, már nem fogsz tudni személyesen változtatni rajta, de megnézheted, hogy kihez került átnézésre, és vele egyeztethetsz esetleges módosításokkal kapcsolatban. (Folyamatábra http://www.dropmocks.com/iBifhN).

Leadtam egy fordítást és teljesen eltűnt a Taskok közül.

Az Amara Tasks szűrőjén két beállítása van az assigned to szűrőnek. Alapból a no one van beállítva, ami csak a kivehető feladatokat mutatja. Ha valaki már kivette a fordításod átnézésre, az így nem látszik. Állítsd át anyone-ra, és látni fogod azokat a feladatokat is, amiken éppen dolgoznak.

Hogyan tudom megnézni mit változtatott a lektor (reviewer) a fordításomon?

Minden videónak van egy Video nézete. Ezt úgy érheted el, hogy a Tasks listában az előadás címére kattintasz. Vagy TED nézetben kattints a Videos fülre, és a kereső mező segítségével keress rá a video címére vagy előadó nevére. Video nézetben a baloldali listából válaszd ki a magyart. A Revisions fülre kattintva tudod megnézni az összes felirat verziót. Két változatot kijelölve a Compare Revisions gomb segítségével soronként összehasonlíthatod őket. A Comments fülön tudod elolvasni az esetleges megjegyzéseket, illetve te magad is válaszolhatsz rájuk.

Hogyan kommunikálhatok más fordítókkal?

Hagyhatsz üzenetet a video nézetben, vagy küldhtesz közvetlen üzenetet az Amara levelező rendszerében. Amarán egyszerre csak egy címzettnek tudsz üzenetet küldeni. A Magyar TED fordítók Facebook csoportban könnyen elérjük egymást.

Mi tegyek, ha egy hibát találtam egy már megjelent előadásban?

Lépj kapcsolatba egy Language Coordinatorral (https://www.facebook.com/notes/i-translate-tedtalks/language-coordinators-list/10150539010391472) vagy küldj üzenetet a TEDsupport@universalsubtitles.org címre.

További segítségre van szükséged vagy hibát szeretnél bejelenteni:

Hiba bejelentő: http://ted-support.amara.org/support/home

Amara útmutató: https://docs.google.com/document/pub?utm_campaign&id=1PNv_ZmHzbdER1rzoo8J65Xgm3nZ7WcjjBhumIPkD6Yg&utm_medium=on.ted.com-static&utm_source=amara.org&utm_content=awesm-publisher


By Anna Patai on Thursday, October 24, 2013 at 3:24pm