Difference between revisions of "Κεφαλαία και πεζά"

From TED Translators Wiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "* Τα '''εθνικά''' επίθετα (ελληνικός, αγγλικός κλπ.) και τα υπόλοιπα επίθετα που δηλώνουν '''καταγωγή ή...")
 
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
* Τα '''εθνικά''' επίθετα (ελληνικός, αγγλικός κλπ.) και τα υπόλοιπα επίθετα που δηλώνουν '''καταγωγή ή προέλευση''' (πχ. ευρωπαϊκός, θρακικός) γράφονται '''με πεζό και όχι κεφαλαίο''' γράμμα. Π.χ. "Πήγαμε σε λιβανέζικο εστιατόριο." "Η ελληνική παράδοση." κ.ο.κ.
+
Συχνά λάθη στη χρήση των '''κεφαλαίων''' και οι σωστοί κανόνες τους:
 +
 
 +
* Τα '''εθνικά''' επίθετα (ελληνικός, αγγλικός κλπ.) και τα υπόλοιπα επίθετα που δηλώνουν '''καταγωγή ή προέλευση''' (πχ. ευρωπαϊκός, θρακικός) γράφονται '''με πεζό και όχι κεφαλαίο''' γράμμα. Π.χ. ''Πήγαμε σε λιβανέζικο εστιατόριο. Η ελληνική παράδοση.'' κ.ο.κ.
 +
 
 +
* Τα ονόματα των '''έργων''' της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τέχνης γράφονται με '''κεφαλαίο''': ''Η Κοιμωμένη του Χαλεπά.'' Όταν αποτελούνται από περισσότερες από μία λέξεις, γράφουμε με κεφαλαίο '''μόνο την αρχική λέξη''': ''Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι.'' Τα ονόματα αυτά κλείνονται σε [[εισαγωγικά]].
 +
 
 +
* Στα ονόματα '''εφημερίδων''', εκδόσεων και άλλων εντύπων, όπως και εταιρειών, βάζουμε αρχικό '''κεφαλαίο σε όλες τις λέξεις''' του τίτλου, με εξαίρεση τα άρθρα και τις προθέσεις: ''Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία''.
 +
 
 +
* Οι '''επιστήμες''', όταν δεν αποτελούν τίτλο ενός ιδρύματος ή μιας σχολής, γράφονται με πεζό (μικρό). Εξαίρεση αποτελεί η '''Ιστορία''', επιστήμη την οποία γράφουμε πάντα με κεφαλαίο για να διαχωριστεί από την έννοια της αφήγησης/διηγήματος.
 +
 
 +
* Οι τίτλοι ηγεμόνων και επικεφαλής κρατών, οργανισμών κ.ο.κ. γράφονται με '''κεφαλαίο''' όταν αναφέρονται με την έννοια του '''θεσμού''': ''Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ''. Όταν αναφερόμαστε σε '''συγκεκριμένα πρόσωπα''' που κατέχουν τέτοιους τίτλους, οι τίτλοι παίρνουν πεζό: ''Ο πρόεδρος Ομπάμα.''

Latest revision as of 18:55, 4 February 2015

Συχνά λάθη στη χρήση των κεφαλαίων και οι σωστοί κανόνες τους:

  • Τα εθνικά επίθετα (ελληνικός, αγγλικός κλπ.) και τα υπόλοιπα επίθετα που δηλώνουν καταγωγή ή προέλευση (πχ. ευρωπαϊκός, θρακικός) γράφονται με πεζό και όχι κεφαλαίο γράμμα. Π.χ. Πήγαμε σε λιβανέζικο εστιατόριο. Η ελληνική παράδοση. κ.ο.κ.
  • Τα ονόματα των έργων της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τέχνης γράφονται με κεφαλαίο: Η Κοιμωμένη του Χαλεπά. Όταν αποτελούνται από περισσότερες από μία λέξεις, γράφουμε με κεφαλαίο μόνο την αρχική λέξη: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι. Τα ονόματα αυτά κλείνονται σε εισαγωγικά.
  • Στα ονόματα εφημερίδων, εκδόσεων και άλλων εντύπων, όπως και εταιρειών, βάζουμε αρχικό κεφαλαίο σε όλες τις λέξεις του τίτλου, με εξαίρεση τα άρθρα και τις προθέσεις: Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
  • Οι επιστήμες, όταν δεν αποτελούν τίτλο ενός ιδρύματος ή μιας σχολής, γράφονται με πεζό (μικρό). Εξαίρεση αποτελεί η Ιστορία, επιστήμη την οποία γράφουμε πάντα με κεφαλαίο για να διαχωριστεί από την έννοια της αφήγησης/διηγήματος.
  • Οι τίτλοι ηγεμόνων και επικεφαλής κρατών, οργανισμών κ.ο.κ. γράφονται με κεφαλαίο όταν αναφέρονται με την έννοια του θεσμού: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν τέτοιους τίτλους, οι τίτλοι παίρνουν πεζό: Ο πρόεδρος Ομπάμα.