Difference between revisions of "Διπλή παύλα"

From TED Translators Wiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "'''Ανάμεσα''' σε '''μονές''' παύλες, κλείνουμε μια φράση με σημαντική πληροφορία. Μπορούμε να τοποθετ...")
 
(Παύλες και κενά)
 
(13 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
'''Ανάμεσα''' σε '''μονές''' παύλες, κλείνουμε μια φράση με σημαντική πληροφορία.  
+
Για να είμαστε ακριβείς, υπάρχει στην ελληνική η '''μεγάλη παύλα''' (αγγλ.: «m-dash»· Unicode: «Alt» πατημένο + «0151»· αλλιώς πλήκτρα «Control», «Alt» + «-») και η '''μεσαία παύλα''' (αγγλ.: «n-dash»· Unicode:  «Alt» πατημένο + «0150»· αλλιώς πλήκτρα «Control» + «-»). Είναι και οι δύο διαφορετικές από το ενωτικό (-) και μεγαλύτερες σε μήκος από αυτό.  
Μπορούμε να τοποθετήσουμε τη φράση ανάμεσα σε παρενθέσεις αν η πληροφορία δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας. '''Δε''' χρησιμοποιούμε τη φράση ανάμεσα σε '''κόμματα''' για να μην προκληθεί ασάφεια.  
 
  
'''Δεν υπάρχει''' η χρήση δυο συνεχόμενων γραμμών (--) στην '''Ελληνική γλώσσα'''.
+
Όταν δουλεύουμε σε υπολογιστή, συχνά, για λόγους ευκολίας χρησιμοποιείται στη θέση της μεσαίας παύλας το ενωτικό, δηλαδή το "μείον"(-) του πληκτρολογίου μας. Αντίστοιχα, στη θέση της μεγάλης παύλας μπαίνουν '''δύο συνεχόμενα ενωτικά''' (--).  
  
'''Δε''' χρησιμοποιούμε παύλα αντί για '''αποσιωπητικά'''.
+
Στους υπότιτλους του TED OTP, δεχόμαστε είτε τη χρήση του ενός ενωτικού (-), είτε της μεγάλης παύλας (—), είτε των δύο ενωτικών (--), ''αρκεί να υπάρχει συνέπεια σε όλο το κείμενο των υπότιτλων της ίδιας ομιλίας.'' Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, να μπει στην αρχή διπλή παύλα και μετά ενωτικό κ.ο.κ.
  
 +
== Χρήση ==
  
 +
Για να απομονώσουμε παρενθετική λέξη, φράση ή πρόταση που εξηγεί, σχολιάζει ή συμπληρώνει τα γραφόμενα, όταν θεωρείται τόσο σημαντική, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρένθεση, ενώ το κλείσιμό της σε κόμματα θα δημιουργούσε ασάφεια. .
  
--[[User:Helena Galani|Helena Galani]] 20:46, 14 September 2013 (UTC)
+
'''Δεν''' χρησιμοποιούμε παύλα αντί για αποσιωπητικά.
 +
 
 +
== Παύλες και κενά  ==
 +
Ανάμεσα σε '''διπλές''' μεγάλες παύλες (μια αριστερά και μια δεξιά), κλείνουμε μια φράση ή πρόταση με σημαντική πληροφορία.
 +
 
 +
Βάζουμε''κενό διάστημα αριστερά από την πρώτη και δεξιά από τη δεύτερη παύλα.'' Για παράδειγμα:  
 +
"Ο Κώστας προχωρούσε γρήγορα —όπως συνήθως— μπας και την προλάβει."
 +
 
 +
Όταν η μεγάλη παύλα είναι '''μονή''' (δηλαδή έχουμε παύλα και μετά τελειώνει με τελεία η πρόταση), τότε προηγείται διάστημα πριν από και μετά την παύλα. Για παράδειγμα:
 +
"Αυτός ήταν που σου έλεγα — ο ίδιος με χτες."
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
Για λεπτομερέστερη ανάλυση δείτε: http://publications.europa.eu/code/el/el-4100108el.htm

Latest revision as of 00:47, 30 January 2015

Για να είμαστε ακριβείς, υπάρχει στην ελληνική η μεγάλη παύλα (αγγλ.: «m-dash»· Unicode: «Alt» πατημένο + «0151»· αλλιώς πλήκτρα «Control», «Alt» + «-») και η μεσαία παύλα (αγγλ.: «n-dash»· Unicode: «Alt» πατημένο + «0150»· αλλιώς πλήκτρα «Control» + «-»). Είναι και οι δύο διαφορετικές από το ενωτικό (-) και μεγαλύτερες σε μήκος από αυτό.

Όταν δουλεύουμε σε υπολογιστή, συχνά, για λόγους ευκολίας χρησιμοποιείται στη θέση της μεσαίας παύλας το ενωτικό, δηλαδή το "μείον"(-) του πληκτρολογίου μας. Αντίστοιχα, στη θέση της μεγάλης παύλας μπαίνουν δύο συνεχόμενα ενωτικά (--).

Στους υπότιτλους του TED OTP, δεχόμαστε είτε τη χρήση του ενός ενωτικού (-), είτε της μεγάλης παύλας (—), είτε των δύο ενωτικών (--), αρκεί να υπάρχει συνέπεια σε όλο το κείμενο των υπότιτλων της ίδιας ομιλίας. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, να μπει στην αρχή διπλή παύλα και μετά ενωτικό κ.ο.κ.

Χρήση

Για να απομονώσουμε παρενθετική λέξη, φράση ή πρόταση που εξηγεί, σχολιάζει ή συμπληρώνει τα γραφόμενα, όταν θεωρείται τόσο σημαντική, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρένθεση, ενώ το κλείσιμό της σε κόμματα θα δημιουργούσε ασάφεια. .

Δεν χρησιμοποιούμε παύλα αντί για αποσιωπητικά.

Παύλες και κενά

Ανάμεσα σε διπλές μεγάλες παύλες (μια αριστερά και μια δεξιά), κλείνουμε μια φράση ή πρόταση με σημαντική πληροφορία.

Βάζουμεκενό διάστημα αριστερά από την πρώτη και δεξιά από τη δεύτερη παύλα. Για παράδειγμα: "Ο Κώστας προχωρούσε γρήγορα —όπως συνήθως— μπας και την προλάβει."

Όταν η μεγάλη παύλα είναι μονή (δηλαδή έχουμε παύλα και μετά τελειώνει με τελεία η πρόταση), τότε προηγείται διάστημα πριν από και μετά την παύλα. Για παράδειγμα: "Αυτός ήταν που σου έλεγα — ο ίδιος με χτες."



Για λεπτομερέστερη ανάλυση δείτε: http://publications.europa.eu/code/el/el-4100108el.htm